Vraag 662

Het komt regelmatig voor dat we via het Omgevingsloket online een aanvraag binnenkrijgen die bestaat uit een grote hoeveelheid bestanden met allemaal verschillende bestandsnamen. Het is voor ons als gemeente dan vaak niet te achterhalen welke informatie nu in welke bestanden staat. Hoe moeten we omgaan met dit soort aanvragen?

Bij een aanvraag om omgevingsvergunning moeten op grond van het Besluit omgevingsrecht (Bor), artikel 4.4, gegevens en bescheiden worden meegeleverd die naar het oordeel van het bevoegd gezag noodzakelijk zijn voor het nemen van een beslissing op die aanvraag. Welke gegevens dit zijn, is vastgelegd in de Ministeriele regeling omgevingsrecht (Mor). Een aanvraag om omgevingsvergunning voor het bouwen wordt – op basis van artikel 2.10 van de Wabo – geweigerd indien de aangeleverde gegevens en bescheiden het niet aannemelijk maken dat aan de voorschiften wordt voldaan.

 

Op grond van artikel 2.1, eerste lid, van de Mor dient de aanvrager de samenhang tussen de aangeleverde gegevens duidelijk te maken bij een aanvraag. Indien het voor u als gemeente niet aannemelijk is dat de aanvraag aan de voorschriften voldoet omdat u niet kunt achterhalen welke gegeven waarbij horen dan kunt u de aanvrager verzoeken om een aanvulling waarmee de samenhang wel duidelijk wordt. Dit kan bijvoorbeeld een lijst met gegevens en bescheiden zijn waarbij verwezen wordt naar welke bestand waarbij hoort (een inhoudsopgave of tekeningen- en berekeningenlijst). Wordt deze aanvulling niet geleverd dan kunt u de aanvraag buiten behandeling laten (en in principe zelfs weigeren).

Trefwoorden: Aanvraagformulier, Indieningsvereisten

Versiedatum: 22-05-2012

Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 kunt u uw vragen stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving.

Terug naar overzicht met vragen en antwoorden

Zie ook

Vragenformulier Informatiepunt Leefomgeving

U kunt geen vragen meer stellen via de Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 kunt u uw vragen stellen via het vragenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving.

Dossier Bouwregelgeving

Bouwbesluit online

Omgevingsloket online

Vergunningcheck doen en omgevingsvergunning aanvragen

Ruimtelijke ordening

De Rijksoverheid. Voor Nederland. De Rijksoverheid. Voor Nederland.