Vraag 816

Woningen met vier bouwlagen zijn volgens de Eurocodes consequente class / gevolgklasse 2. Kunnen deze CC2 gebouwen dan toch gevolgklasse 1 onder de Wkb zijn?

Ja. 


Alle grondgebonden woningen vallen onder gevolgklasse 1 als bedoeld in de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Weliswaar wordt de term gevolgklasse zowel in de Wkb als in de Eurocodes gebruikt, de betekenis is niet hetzelfde. Dus ook grondwoningen die vallen onder CC2 vallen onder gevolgklasse 1 bij kwaliteitsborging.

Overigens zal het woningen met vier bouwlagen in veel gevallen moeilijk zijn om te voldoen aan de prestatie-eis voor loopafstanden (30 meter). Wordt de 30 meter niet gehaald dan moet een gelijkwaardige maatregelen worden toegepast. In dat geval zal de woning niet langer onder kwaliteitsborging vallen maar door de gemeente moeten worden beoordeeld / vergund.

Trefwoorden: Gelijkwaardigheid, Woongebouw, Eurocodes, WKB, Gevolgklasse

Versiedatum: 31-07-2021

Is uw vraag hiermee niet beantwoord?
Richt uw vraag aan de Helpdesk Bouwregelgeving via het vragenformulier. Houdt u rekening met de voorwaarden die hiervoor gelden.

Terug naar overzicht met vragen en antwoorden

Zie ook

Helpdesk Bouwregelgeving

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Richt uw vraag aan de Helpdesk Bouwregelgeving. Houdt u rekening met de voorwaarden die hiervoor gelden.

Dossier Bouwregelgeving

Bouwbesluit online

Omgevingsloket online

Vergunningcheck doen en omgevingsvergunning aanvragen

Ruimtelijke ordening

De Rijksoverheid. Voor Nederland. De Rijksoverheid. Voor Nederland.